Beynimiz duyusal ve bilişsel merkezimiz, bizi diğer canlılardan ayıran en önemli organımızdır. 100 milyar hücreden oluşan beyin herhangi bir bilgisayarla karşılaştırılamayacak kadar karmaşık ve üstün bir sisteme sahiptir.
Halk arasında “sara hastalığı” olarak da bilinen epilepsi, kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkar.
Epilepsi, dünya nüfusunun yaklaşık %1 ni etkileyen bir hastalıktır. Hastalık erkek ve kadınlarda ırk ayırımı olmaksızın eşit olarak görülmektedir. Epilepsi nöbetleri herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ama sıklıkla çocuk ve ileri yaşlarda görülmektedir.
“HERKESİN HAYATTA BİR KEZ EPİLEPSİ NÖBETİ GEÇİRME HAKKI VARDIR “
Bir kişi bir kez nöbet geçirdi diye epilepsi hastası sayılmaz. Eğer nöbetler zaman zaman tekrarlama eğiliminde olursa o durumda epilepsi hastalığından söz edilebilir.
HER NÖBET EPİLEPSİ MİDİR?
Çocuklukta katılma (nefes tutma) , uyku bozuklukları (gece terörü), bayılmalar (kardiak kökenli), psikolojik kaynaklı yalancı nöbetler epilepsiden ayırtedilmelidir. Bazen aynı kişide yalancı nöbetle birlikte epileptik nöbetler olabilir.
ATEŞLİ HAVALE NEDİR?
Vücut ısısındaki ani yükseliş ile ortaya çıkan nöbetlerdir. 6 ay – 6 yaş arası sık görülür. Toplumda görülme sıklığı % 2-5 dir. Bu çocuklarda , birinci derece akrabalarda ateşli havale veye epilepsi öyküsü sıktır.
NÖBET GEÇİREN KİŞİYE NASIL DAVRANMALIYIZ?