Neden Bu Tedaviye İhtiyaç Vardır?
Retina tabakası zırhla kaplanmış bir kafes gibidir. Aldığımız hap yada damla tedavisi bu zırhı geçip reitinanın derin katlarına nufuz edemez. İşte bu nedenle retina hastalıklarında direkt ve en etkili tedavi için göz içi iğne enjeksiyonları ile tedavi edici ajanı direkt göz içine vermekteyiz.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Göz içi enjeksiyonlarda iki türlü ilaç kullanılır.
1.Anti VGEF Tedavi:Yaklaşık olarak 15 yıldır uygulanan bu iğne tedavisinde 3 farklı ajan kullanılır:
2.Kortizon Tedavisi: Kortizon tedavisi özellikle Diabetik ödemde çok etkili olup bu sebeple iki alan kullanılır:
Göz İçi İğne Enjeksiyonu Nasıl Yapılır ve Güvenli midir?
Biz kendi kliniğimizde ve pratiğimizde bu enjeksiyonları ofis ortamında ve steril şartlarda yapmaktayız. En önemli kural hijyen ve strelizasyondur. Genellikle damla lokal anestezi ile yapılıp işlem 5 saniye sürmektedir. İlacı yaparken baticon ile temizlik çok önemli olup hastanın ve ilacı uygulayan ekibin ağzını ve burnunu maske ile kapatması gerekir. Bu işlem ağrısız olup ilk 24 saate hafif yanma ve batma olabilir. Enjeksiyondan sonra bir hafta antibiotikli damla ve eğer kortizon yapmışsak 3 ayda göz tansiyonu düşürücü damla kullanırız. Hastanın ilk 24 saat gözüne su değdirmemesi çok önemlidir. 15 yıllık mesleki tecrübemde yaklaşık 10 bin iğne yaptım ve herhangi bir komplikasyona rastlamadım.
İğne Enjeksiyonun Yan Etkileri Nelerdir?
Göz İçi İğneler Kimlere Yapılmamalı?
Son Söz ve Kendi Tecrübemiz?
Eğer hastada ödem ağırlıkta bir tablo varsa anti-VGEF tedaviye mutlaka KORTİZON eklemeli ve hasta çok yakın tekipte tutulmalıdır. Uygun ortam ve şartlarda tecrübeli ellerde yapılırsa herhangi bir yan etki görülmez. En sık gördüğüm yan etki ilk 24 saate meydana gelen yanma ve batma olup 24 saat sonra kendiliğinden geçer. Sarı nokta hastalığında en etkili ve güvenilir tedavi EYLEA tedavisidir.
Op.Dr.Sadun YALÇIN